Plantele medicinale

Boabele de Ignaţiu

 
 ......................................  

Boabele de Ignaţiu

ignatiusbohne.png

Boabele de Ignaţiu, care mai sunt numite şi boabele Sf. Ignaţiu fac parte din familia Loganiaceae. Planta tropicală este o liană fără ţepi care atinge o înălţime de 20m. Are frunze simple de foioase cu peţioli, iar perioada de înflorire durează din aprilie până în iunie, atunci când face inflorescenţe galben-verziu în formă de umbrelă. Fructele amare ale acestei plante sunt de mărimea unei lămâi, de culoare galbenă şi acoperite cu o cochilie dură. Fructele conţin până la 40 de boabe de Ignaţiu (seminţe) în interior, acoperite cu puf de culoare deschisă. Seminţele grele și ascuţite seamănă cu nişte pietricele şi sunt grele ca nişte pietre. Planta creşte de obicei în Asia de sud-est. Aceasta preferă solul nisipos şi spaţiile deschide din păduri, crescând în preajma pietrelor de var. Rareori poate fi întâlnită de-a lungul râurilor.

Compuşii din seminţele de Ignaţiu reprezintă toxinele de stricnină şi brucină, care afectează funcţiile nervoase, precum şi loganină şi acid cafeic. Substanţele sale active sunt folosite în calitate de medicament pe bază de plante în tratamentul sistemului nervos central sau la tratarea bolilor tractului respirator inferior, tractului gastro-intestinal sau bolilor organelor genitale feminine.

Extractele din boabele plantei intră în componenţa preparatului Mastodynon® şi sunt utilizate ca tratament adjuvant în caz de ciclu menstrual neregulat, dureri la nivel de sâni asociate cu ciclu menstrual sau sindromul premenstrual.