Plantele medicinale

Cimbrul

 
 ......................................  

Cimbrul

thymian.png

Cimbrul (Thymus vulgaris) face parte din familia Lamiaceae. Tufişul de cimbru atinge înălţimea de 30-50cm, cu numeroase ramificaţii verticale lemnoase. Frunzele sale lanceolate de culoare verde-închis sunt acoperite cu puf fin, cu mai puţin de un centimetru lungime, având marginile răsucite în jos. În mai-iunie - perioada sa de înflorire – planta face flori mici de culoare roz-violet. Are un parfum intens şi plăcut. Planta creşte în condiţii sălbatice şi este întâlnită în special la sudul Franţei, în Spania şi Italia.

Tradiţia seculară de întrebuinţare a cimbrului îşi are rădăcinile din timpul lui Hippocrate, în secolul al 4-lea înainte de Hristos. Planta era recomandată în special pentru tratarea simptomelor de astm bronșic (respirație dificilă), tuse convulsivă (măgărească), precum şi pentru bolile gastro-intestinale. Datorită mirosului plăcut, frunzele uscate de cimbru erau folosite de asemenea în calitate de condiment în arta culinară de când a fost cunoscut.

În medicina modernă sunt utilizate frunzele şi florile uscate de cimbru (Thymi herbi). Substanţele active-timolul şi carvacol, care se conţin în uleiurile esenţiale din cimbru acţionează asupra agenţilor patogeni, a bacteriilor şi fungilor. Cimbrul este folosit în prezent în tratarea bolilor legate de răceală, spre exemplu în calitate de componentă a preparatului Bronchipret®. Combinaţia de extracte din Bronchipret® reduce inflamaţia, reduce vâscozitatea secretului bronșic, înlătură spasmul bronșic, facilitează expectoraţia şi acţionează de asemenea împotriva patogenilor.