Plantele medicinale

Ciuboţica-cuculu

 
 ......................................  

Ciuboţica-cucului

schluesselblume.png

Ciuboţica-cucului sau primula (Primula veris) face parte din familia Primulaceae. Planta poate atinge o înălţime de aproximativ 20 cm şi are rizom scurt. Frunzele sale ondulate acoperite cu peri catifelaţi formează o rozetă. Din luna aprilie până în luna mai, ciuboţica-cucului face flori galben-aurii în formă de clopoţei în inflorescenţe, care stau înclinate pe o parte şi seamănă cu o legătură de chei.  Ciuboţica-cucului este răspândită în Europa şi în unele regiuni din Asia şi preferă pajiştile, îndiguirile sau pădurile mixte uscate.

Denumirea de Primula Veris vine din latinescul „primus” – primul şi „veris” – al primăverii”, pentru că este una dintre primii vestitori ai primăverii. Florile Primula erau folosite în scopuri medicinale încă din antichitate şi Evul Mediu, atât pentru a reduce vâscozitatea sputei, cât şi în calitate de laxativ uşor şi diuretic.

În prezent, florile, dar şi rizomii uscaţi cu toate rădăcinile sunt folosite în tratamentul bolilor tractului respirator superior şi inferior, adică împotriva inflamaţiilor sinusurilor paranazale şi a răcelilor puternice, precum şi a bronşitelor acute şi cronice.

Compuşii din florile de ciuboţica-cucului (inclusiv din caliciu), reduc vâscozitatea sputei au proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene. Datorită acestor proprietăți, Primula este combinată cu alte patru pante medicinale în preparatul Sinupret®, care este foarte eficient în tratamentul inflamaţiilor acute şi cornice ale sinusurilor paranazale.

Extractele din rădăcina de ciuboţica-cucului este o componentă importantă a preparatului Bronchipret® comprimate filmate, care este predestinat pentru  tratamenul tusei şi bronşitei , datorită acţiunii sale de fluidizare a sputei, de dilatare a bronhiilor, precum şi a proprietăţilor antiinflamatorii şi antibacteriene.