Plantele medicinale

Coada-calului

 
 ......................................  

Coada-calului

schachtelhalm.png

Coada-calului (Equisetum arvense) sau baba-ursului face parte din clasa Equisetopsida. Această plantă perenă creşte atingând înălţimea de 50cm. Tulpinile sale verzi ating înălţimea de 10-50 cm şi diametrul de 3-5 mm. Cu excepţia vârfurilor, ele se ramifică intens în alte tulpini verticale.

Coada-calului nu înfloreşte, în schimb primăvara se reproduce prin intermediul sporilor. Denumirea plantei provine de la aspectul ce se aseamănă cu o coadă de cal. Vara, coada-calului are tulpini verzi, care seamănă foarte bine cu acele de pin.

Coada-calului creşte în toată lumea pe teren arabil, în mirişti argiloase şi umede, în şanţuri şi îndiguiri. Coada-calului a fost folosită în antichitate ca medicament pentru stoparea hemoragiei şi înlăturarea edemelor. Coada calului întăreşte ţesuturile conjunctive datorită conţinutului sporit de acid silicic, îmbunătăţeşte metabolismul şi circulaţia sanguină, reduce hemoragia şi are efect decongestant şi diuretic.

Pe lângă acidul silicic, extractele din tulpinile verzi ale plantei conţin de asemenea compuşi precum saponinele şi flavonoidele, care intră în componenţa preparatului Imupret®.  Datorită acestora Imupret® posedă proprietăţi antiinflamatoare, antimicrobiene şi imunomodulaoare.