Plantele medicinale

Coada-şoricelului

 
 ......................................  

Coada-şoricelului

schafgarbe.png

Coada-şoricelului (Achillea millefolium) este o plantă perenă din familia Asteraceae, căreia îi aparţine şi muşeţelul. Această plantă erbacee sau subarbust atinge o înălţime de până la un metru. Pe tulpina sa uşor-păroasă cresc frunze mici, căzătoare şi penate. Din luna iunie până în septembrie acesta dă naştere unor flori mici, albe sau trandafirii. Numeroase inflorescenţe mici şi în formă de coşuleţ (măciulie) formează ciorchine individuale sau compuse. Coada-şoricelului este originară pentru zonele sub-tropicale şi temperate ale Eurasiei.

Denumirea botanică a plantei, Achillea, provine de la Ahile, eroul legendar grec, care se spune că ar fi folosit această plantă pentru a-şi vindeca rănile. Coada-şoricelului reprezintă un remediu natural utilizat pe scară largă, începând cu tratarea hemoragiei şi până la reducerea durerile abdominale.

În medicina modernă bazată pe plante, extractele sunt obţinute din porţiunea erbacee. În Imupret®, compuşii antiinflamatorii şi antimicrobieni din coada-şoricelului, împreună cu tanine, flavonoizi şi alte substanţe active posedă proprietăţi imunostimulatoare în combinațoe cu celelalte plante ce se conțin în preparat.