Plantele medicinale

Cohoşul negru

 
 ......................................  

Cohoşul negru

traubensilberkerze.png

Cohoşul negru (Actaea racemosa, denumită anterior şi Cimicifuga racemosa) face parte din familia Ranunculaceae. Tulpina sa verticală şi moale atinge o înălţime de până la 2 metri, având frunze mari tripenate. Florile ei albe şi mici sunt dispuse în raceme sub formă de lumânare. Planta provine din America de Nord şi creşte în locuri umbrite.

Denumirea sa ştiinţifică provine din cuvântul latinesc gândac (cimex) şi zbor (fuga) şi subliniază caracteristica acesteia: cohoşul negru produce un miros puternic, care alungă gândacii şi alţi paraziţii.

Primii băştinaşi din America de Nord foloseau deja cohoşul negru în calitate de medicament ginecologic: pentru dereglări menstruale, în obstetrică şi în perioada menopauzei. Domeniul de aplicare al plantei medicinale a rămas până în prezent acelaşi. Compuşii acesteia cu efect asemănător estrogenului se obţin din rizomii uscaţi ai plantei şi sunt utilizaţi în special în ginecologie. Preparatul Klimadynon® conţine un extract special din cohoşul negru folosit pentru a calma simptomele psihologice şi fizice cauzate de menopauză.