Plantele medicinale

Gențiana galbenă

 
 ......................................  

Gențiana galbenă

Enzian site1

Gențiana galbenă (Gentiana lutea), cunoscută şi sub denumirea de ghințură face parte din familia Gentianaceae. Acesta creşte până la un metru înălţime şi este considerată ca fiind o plantă robustă şi rezistentă, care se poate dezvolta şi în condiţii nefavorabile. Gențiana galbenă are frunze eliptice, mari şi în perioada de înflorire din iunie până în august, dă naştere unor flori mici de culoare galbenă. Acestea sunt dispuse în buchete dese, cinci sau şase dintre care sunt grupate împreună pentru a forma o corolă. Gențiana se maturizează încet şi înfloreşte pentru prima dată abia după aproximativ 10 ani. Cu toate acestea, pentru a compensa acest lucru, aceasta poate atinge o vârstă de până la 60 de ani. Gențiana galbenă este originară din Europa de Sud şi munţii din sudul Europei Centrale.

În antichitate, genţiana era folosită pentru a reduce febra la tratarea ciumei. Genţiana este, de asemenea, folosită împotriva durerilor abdominale în calitate de stimulent digestiv.

În combinaţie cu alte patru plante medicinale, ghinţura s-a dovedit a fi, de asemenea eficientă în tratamentul modern al bolilor legate de răceală, în special a inflamaţiilor acute şi cronice ale sinusurilor paranazale, datorită proprietăţilor sale de a reduce vâscozitatea sputei. Substanţele active din genţiană, sunt obţinute din rădăcina plantei şi reprezintă o componentă importantă în preparatul Sinupret®.