Plantele medicinale

Ţintaura

 
 ......................................  

Ţintaura

tausendgueldenkraut.png

Ţintaura (Centaurium erythreaea) face parte din familia Gentianaceae. Această plantă înfloreşte şi ajunge la înălţimea de 50 cm. Are tulpina verticală, robustă, cilindrică sau cu coaste puțin proeminente, cu filotaxie opusă. Florile fragile, de obicei de culoare roz, cu cinci petale sunt grupate într-o inflorescenţă. Ţintaura este răspândită aproape în toată Europa. În Germania, toate speciile de ţintaură sunt protejate prin Ordonanţa Federală cu privire la conservarea speciilor. Prin urmare, culesul sau deteriorarea plantelor este interzisă prin lege.

Ţintaura era folosită tradiţional ca medicament pentru simptomele gastrice şi pentru stimularea secreţiilor vezicii biliare, dar şi pentru combaterea febrei, ca remediu antihelmintic, iar în unele culturi - pentru tratarea bolilor de tract urinar.

Datorită efectelor sale diuretice, antibacteriene şi antiinflamatoare, Ţintaura intră în componenţa preparatului Canephron® N, utilizat în tratarea infecţiilor de tract urinar şi a vezicii urinare iritate.