Plantele medicinale

Nalba mare

 
 ......................................  

Nalba mare

eibisch.png

Nalba mare (Althaea officinalis) face parte din familia Malvaceae. Această plantă erbacee perenă atinge înălţimea de 1,5m, este acoperită de peri şi se ramifică în mai multe tulpini din care cresc mai multe ramuri cu frunze alungite şi zimţate de culoare gri-verzuie de o strălucire mătăsoasă. Înfloreşte în perioada iunie-septembrie cu flori de culoare roz deschis. Are tulpina scurtă cu florile dispuse în panicule la axilele acesteia. Rădăcinile (Radix altheae) se dezvoltă într-un rizom orizontal ramificat de grosimea unui deget. Nalba mare este răspândită în Europa şi Asia şi preferă solurile sărate şi umede.

Denumirea botanică Althaea derivă de la cuvântul grecesc „altho” care semnifică „însănătoşire”. Nalba mare este întrebuinţată tradiţional în numeroase scopuri medicinale.

Toate părţile plantei de nalbă mare conţin substanţe active, utilizate în special în tratamentul inflamaţiilor mucoasei la nivelul cavităţii bucale şi a faringelui, precum şi pentru întărirea imunităţii. Extractele sale bogate în mucilagiu se obţin din rădăcină și face parte din componentele preparatului Imupret®, care acţionează ca stimulent al sistemului imunitar în combinaţie cu alte plante medicinale.