Plantele medicinale

Socul negru

 
 ......................................  

Socul negru

schwarzer_holunder.png

Socul negru (Sambucus nigra) face parte din familia Adoxaceae şi creşte în formă de tufiş, ajungând până la opt metri înălţime. Planta are frunze eliptice penate separate şi înfloreşte în perioada iunie-iulie, cu flori mici albe dispuse în inflorescenţe în formă de umbrelă cu miros intens. În lunile septembrie şi octombrie acestea fac nişte fructe purpurii-închise comestibile.

Socul creşte în majoritatea regiunilor din Europa şi Asia Centrală, de-a lungul râurilor şi potecilor. Proprietăţile curative ale socului au fost menţionate din cele mai vechi timpuri. Florile de soc sunt utilizate în medicina tradiţională în calitate de agent sudorific şi anticonvulsiv, infuziile şi compresele fiind un remediu bun împotriva edemelor şi inflamaţiilor. Sucul de culoare roşie aprinsă obţinut din aceste fructe se recomandă ca remediu laxativ şi pentru sanarea intestinului.

În medicina modernă pe bază de plante, florile de soc sunt folosite datorită acţiunii lor de reducere a vâscozităţii sputei, în special în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii superioare - răceală şi guturai. Ele mai sunt folosite în calitate de sudorifice în cazuri de răceală însoţită de febră înaltă şi infecţia gripală.

Substanţele active preţioase din florile de soc au fost combinate cu alte patru plante medicinale în preparatul Sinupret®, pentru a produce un remediu puternic pe bază de plante menit să lupte împotriva inflamaţiilor acute şi cronice ale sinusurilor paranazale.