Plantele medicinale

Verbina

 
 ......................................  

Verbina

eisenkraut.png

Verbina (Verbena officinalis) este o plantă medicinală care face parte din genul Verbena. Acesta atinge o înălţime cuprinsă între 30 şi 75 cm. Tulpina se ramifică în regiunea superioară, unde se regăsesc frunzele sale specifice, care sunt de o culoare verde închis la vârf şi verde deschis dedesubt. Vârfurile înguste ale florilor mici albe şi liliachii cresc în regiunea superioară a plantei în sezonul de înflorire între lunile iulie şi septembrie. Planta este originară din Europa, Africa de Nord şi de Sud, America şi Asia Centrală şi de Nord.

Denumirile comune ale verbinei, şi anume „urgia diavolului” şi „sfânta buruiană”, indică relevanţa religioasă şi magică pe care a avut-o această plantă în trecut. Timp de multe secole, verbina a fost considerată una dintre cele mai populare şi mai versatile plante medicinale. Printre alte utilizări în medicina populară, a fost în calitate de expectorant pentru tratarea bronşitei cronice, tumefierii şi împotriva febrei şi nevralgiilor.

În medicina modernă bazată pe plante, printre alte acţiuni, componentele active ale verbinei contribuie la eliminarea mucusului şi are efecte antivirale. Acestea sunt obţinute din frunze şi porţiunile superioare ale tijei care sunt recoltate în perioada de înflorire. Verbina reprezintă un element important în componenţa preparatului pe bază de plante Sinupret®, în care această plantă medicinală este folosită în combinaţie cu ciuboţica-cucului, ghinţura galbenă, socul negru şi măcrişul pentru tratarea inflamaţiilor acute şi cronice ale sinusurilor paranazale.